Vijenac 714 - 716

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Mirta ŠPOLJARIĆ

Suvremeni Gesualdo

Da je Carlo Gesualdo da Venosa bio korak ispred svoga vremena, povijest je već protumačila. No, njegov „ekspresionizam prije ekspresionizma“ dodatno je odlučio naglasiti ansambl Antiphonus koncertom koji je priredio 4. srpnja u Slavonskom Brodu na Brodskome glazbenom ljetu. Kao nit vodilju ansambl je odabrao šest responzorija iz Gesualdova ciklusa Tenebrae.


Ansambl Antiphonus  /
Snimio Kadar SB/KKD IBM

Šesteroglasni ansambl (Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Jurica Petar Petrač, Ivan Bingula i Tomislav Fačini) vješto i nadahnuto probijao se kroz koloplete Gesualdovih disonanci, pažljivo se odnoseći prema polifonom fraziranju, izražajnosti teksta i skladnosti vokalnih boja. Ono drukčije što su napravili bilo je „ubacivanje“ instrumentalnih improvizacija Danija Bošnjaka na flauti i Šimuna Matišića na orguljama. Poput svojevrsnih intermezza, suvremenim jezikom komentirali su Gesualdovu prošlost, katkada tradicionalnijim postupcima, katkada zvukovno modernijim efektima, ali ujedno pažljivo se međusobno osluškujući i reagirajući na glazbene poticaje onoga drugoga. Ako tomu dodamo činjenicu da je Matišić, umjesto na predviđenom vibrafonu koji se iznenada pokvario, improvizirao na crkvenim orguljama, pojam ad hoc dobiva pravi smisao. Vokalna superiornost i glazbenička zaigranost karakteristike su koje Antiphonus čine jednim od najuzbudljivijih umjetničkih kolektiva na hrvatskoj glazbenoj sceni. I još nešto, ne manje bitno – s Antiphonusom slušatelju nikada nije dosadno!

Glazbena online druženja

Što to Franjo Krežma i Miroslav Miletić imaju zajedničko? Umjetničku organizaciju Cadenza koja je pokrenula digitalni projekt Glazbena druženja uz hrvatsku glazbu.


Plakat pilot-emisije

Pilot-emisija premijerno je emitirana 9. srpnja na istoimenoj stranici Facebooka uz sudjelovanje voditeljice Mirne Osmanović, muzikologinje Marijane Pintar i autora projekta Krešimira Marmilića. Realizaciju emisije, koja će ostati virtualno dostupna, poduprlo je Ministarstvo kulture i medija. Svakako bi valjalo dobru „pilot-ideju“ pretvoriti u stalni projekt jer nosi potencijal vrijedna kotačića u širenju dostupnosti znanja o hrvatskoj glazbi i hrvatskim skladateljima.

Bijenalsko ljeto

Treći festivalski blok Muzičkog biennala Zagreb pod naslovom Krunidba ljeta održava se od 15. do 17. srpnja. Otvorit će ga Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Ariane Matiakh s izvedbama triju solističkih koncerata (Schnittke, Saariaho i Kelemen).


Treći festivalski blok MBZ-a 15–17. srpnja

Ansambl Decoder predstavit će snimku skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford (među kojima je Davor Branimir Vincze). Treći dan bit će poseban po online koncertu violončelista Vida Veljaka te praizvedbama djela Borisa Jakopovića i Mladena Tarbuka. Posebno je važno istaknuti radionicu glazbene kritike Trpimira Matasovića, u sklopu suradnje s portalom Kulturpunkt i udrugom Kurziv, koju će upotpuniti dva okrugla stola, što je važno i za stvaranje kritične mase pisaca o suvremenoj glazbi i za razvoj publike.


Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak